Semester och 1:a slungning av honungen är genomförd?

Juli 2017. Ja tiden rusar iväg. Sitter vid frukostbordet och det är min 2:a semesterdag. Under här tiden på året är livet ganska enkelt med djur. Fåren går i sin hage o betar och det man gör är att fylla på vatten, mineraler, saltsten, byta hage med jämna mellanrum, verka klövar men i övrigt så sköter de sig själva och man kan bara sitta o umgås med dem i hagen eller promenera runt med dem o leta upp bra matställen. 

Sörgårdens Alfons småpratar

I söndags så skattade vi året första honungsskörd. 

Idag  har vi 4 stora samhällen och 3 avläggare. Den senaste avläggaren är från i söndags då ett av samhällena ville svärma. Ja antalet samhällen ökar. Vi måste dock bli snabbare att dela på våra samhällen så att de slipper svärma. 

I år gick skattning och slungningrn riktigt smidigt. Vi börjar få lite rutin.. 


Som man ser på ett av fotot så är honungen efter skattning och slungning flytande och genomskinlig med en färg lik bärnsten. Så vacker och smakrik! I dess flytande form är det en delikatess. Nu är det dags att röra tills den får konsistens så det är tur att vi inte ska resa bort på semester

För att få den fina krämiga konsistensen som honungen sen behåller ska honungen först ”skummas” dvs man lägger plastfolie på honungens yta och och drar sedan bort plastfolien tillsammans med det lilla pollen som är kvar efter silningen. Efter det ska honungen röras 2 ggr per dag i ca 2 veckor tills den får rätt konsistens och färg dvs tills den har kristalliserats på ett kontrollerat sätt och det är dags att hälla upp på burk?. 
En annan fin gåva man får från bina är täckvaxet. Inom 1 vecka så  har min ringblomsolja ”stått” färdigt och jag kan tillverka ringblomssalva?. 

Ha en fin dag?