Recept på lammkött

Maträtter
BriyaniLammkött
salt
soya
paprika pulver (mild)
4-5 klyftor pressad färsk vitlök
krossad färsk ingefära
vinäger

Marinera köttet med lite salt , soya, paprika pulver (mild), pressad färsk vitlök 4-5 klyftor, krossad färsk ingefära, vinäger och låt den ligga i kylen övernatten.
Låt grytan koka i låg värme tills köttet är mjukt, ca 2 timmar. Se till att det finns tillräckligt med vätska för att koka och när det har kokat klart ska det finnas lagom mycket sås kvar, t.ex. så att köttet täcks.
Istället för att fritera lök kan man använda färdig friterad lökburk.
You tube klipp med hur man gör en Briyani på kyckling
Lammgryta på lammlägg Lammlägg, 4st
4 dl köttbuljong
1,5 dl rött vin (Allegro primitivo, italienskt Kevin)
3 lagerblad
2 stora vitlöksklyftor
4 små lökar
1 kvist rosmarin
1 kvist mejram
1/2 msk svartpepparkorn

Stek läggen runt om så de får en yta. Lägg dem i en form/gryta tillsammans med resten av ingredienserna. 150℃ i ca 2 timmar. Serveras med t ex kokt potatis eller mos, polenta. I djup tallrik. Garnera gärna. Vinet passar jättebra att dricka till.
Lammkotletter med citron och honungssås
(4 personer)
8 lammkotletter
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2½ dl Arla Köket® matlagningsgrädde
1 tärning köttbuljong
1 msk flytande honung
rivet skal av ½ liten citroner
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar

Salta och peppra kotletterna. Stek dem i smör i en stekpanna, 2-3 min på varje sida. Lyft upp dem och gör ren pannan. Vispa ihop grädde, smulad buljongtärning, honung, citronskal och vitlök. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Går att blanda i lite mejram. Hit kan rätten förberedas. Lägg ner kotletterna i såsen och låt dem puttra några minuter.
Vindaloo med lamm
(6 personer)
900 gram lamm
0,5 tsk salt
1 st gul lök(ar)
1,5 msk olja
2 st vitlöksklyfta(or)
4 dl kokosmjölk
2 msk vindaloo kryddpasta

Tillbehör
6 dl ris, kokt
320 gram sallad

Putsa köttet och skär i skivor. Skala och skiva lök och vitlök.
Salta köttet lätt och stek i oljan. Tillsätt lök och vitlök. Fräs några minuter.
Tillsätt resten av ingredienserna. Låt puttra ca 1 timme. Servera med exempelvis ris och sallad.
Långkoket lammstek i olivolja
6 personer
2 1/2 kg lammstek (2,5 kg motsvarar 2 lammstekar utan ben a 1-1,5 kg)
1 apelsin
1 citron
4 vitlöksklyftor
10 kvist färsk timjan
1 kvist rosmarin
1 kanelstång
4 lagerblad
Ca 5 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Ev flingsalt

Sätt ugnen på 125 grader.

Skölj/skrubba citrusfrukter. Finriv skalet utan att få med det vita.
Skala och pressa eller hacka vitlöksklyftorna.
Hacka örterna. Grovkrossa kanelstång och lagerblad. Blanda det med salt och svartpeppar.

Gnid in köttet med blandningen. Tryck ev in en del av blandningen där ev ben har suttit.

Lägg köttet trångt i en ugnsform med höga kanter. En kastrull som tål ugnsvärme är också bra.
Häll i oljan som ska täcka köttet till minst hälften, gärna mer.
Täck formen med ugnsfolie i dubbelt lager.

Ställ köttet i ugnen i ca 5 timmar. Vänd ev köttet efter halva tiden. Låt gärna köttet stå framme en stund innan folien tas bort.

Skär upp köttet i skivor/dela i bitar och skeda över lite varm kryddig olja vid serveringen och se till att få med kryddningen. Strö gärna över lite flingsalt.
Grillade ört- och vitlöksmarinerade lammkotletter
(4 personer)
800 gram lammkotletter

Marinad
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk hackad rosmarin
saft och rivet skal av 1/2 citron
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
1 krm grovt krossad svartpeppar

Blanda marinaden till köttet. Lägg köttet i dubbla plastpåsar och häll på marinaden. Låt kotletterna marinera i kyl minst 30 minuter. Grilla kotletterna över medelvärme, ca 3 minuter på varje sida.
Lammfrikadeller kokta i tomatsås
(4 personer)
500 ge lammfärs
1 dl mjölk
1 ägg
1/2 dl ströbröd
1/2 gul lök, finhackad
3 dl finriven parmesan
2 dl finhackad persilja
1 vitlöksklyfta, finriven
1 citron, finrivet skal
1 tsk salt

Tomatsås
1/2 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, rivna
2 msk olivolja
800 ge krossade tomater
1 dl vatten
1 msk honung
1 msk pressad citronsaft
Salt och svartpeppar

Till serveringen
320 gr pasta
3 dl riven parmesan
Basilika eller persilja

Gör så här
1. Tomatsås: Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt krossade tomater, vatten, honung och citronsaft. Låt sjuda ca 15 min.
2. Rör ihop mjölk, ägg och ströbröd. Tillsätt lammfärs, lök, parmesan, persilja, vitlök, citronskal och salt. Blanda och forma smeten till runda bollar.
3. Lägg ner köttbullarna och låt sjuda i ca 15 min till. Smaka av med salt och peppar.
4. Koka pastan i saltat vatten och servera grytan med riven parmesan. Toppa med basilika eller persilja.
Slowcooked lamm med ingefära och vitlök 1 1/2 kg benfri lammstek
2 msk flingsalt
1 tsk svartpeppar
1 msk olja
3 vitlöksklyftor rivna
40 gr färsk ingefära grovriven
1 1/2 dl vatten
1/2 dl japansk soja

Sojasirap
1 dl japansk soja
3/4 dl flytande honung
1 tsk ättiksprit (12%)
1 vitlöksklyfta finhackad
1/2 röd chili finhackad

Till serveringen
250 gr rättika
250 gr morötter
1/2 kinakål
Färsk koriander grovhackad
Små tortillabröd

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Salta och peppra steken runt om. Hetta upp en ugnssäker stekpanna eller gryta och bryn köttet i olja. Gnid in steken med vitlök och ingefära.
2. Häll i vatten och soja. Sätt på ett lock eller täck med ugnsfolie. Tillaga i nedre delen av ugnen 3-5 timmar (beroende på stekens storlek mm). Vänd lammet efter ungefär halva tiden i ugnen. När det är klart ska man lätt kunna dra isär köttet med en gaffel.
3. Koka ihop soja, honung och ättiksprit med vitlök och chili några minuter till en sirap.
4. Strimla rättika, morötter och kinakål tunt. Dra loss lammköttet med gafflar. Servera köttet i bröden, fyllda med grönsaker, koriander och sojasirapen ringlad över.