Frågor och svar

FrågaHur ska man planera in träckprovtagningar som ingår i medlemsskapet i Fårhälsovården - Gård och djurhälsan?
SvarJag har förstått att det är lämpligt att göra så här:

Första träckprovet tar man på tackor innan betessläpp. Syftet är att ta reda på om tackorna behöver avmaskas innan de kommer ut på betet och vilket typ av avmaskningsmedel man ska ha.

Andra träckprovet tar man lämpligen på lamm vid betesbyte eller vid avvänjning.
FrågaNär är det dags att avvänja lammen från tackorna?
SvarFör lamm som föds på våren är målet att skilja från dem när de är ca 12-14 veckor (ungefär 100 dagar gamla). Att ha lammen kvar vid tackorna längre gör inte någon större nytta eftersom mjölkproduktionen har avtagit så pass att den inte har så stor effekt på tillväxten.

Läs mer i denna artikel på lammproducenteras hemsda. Här finns en annan artikel om avvänjning.
FrågaVilka regler gäller vid transport av Värmlandsfår i genbank?
SvarLäs om regler för Transporter under sidan Får och Getter på Jordbruksverkets hemsida. Under sidan Transporter så länkas information gällande regler för ekonomisk verksamhet. Här kan man se att om det är ekonomisk verksamhet man driver (dvs med vinstsyfte) så är det speciella regler.

Det finns dock undantag när man flyttar djur inom bevarandeprogram – se länk till Vanliga frågor om transporter av djur på Jordbruksverkets hemsida.
FrågaTips om E-vitamin och selen till dräktiga tackor
SvarFårhälsovården rekommenderar att ge selen och E-vitamin 6 veckor och 2 veckor innan förväntat lamning.

Små förpackningar med Selenvitan granulat kan köpas receptfritt på apotek, större förpackningar kräver recept från veterinär. De selenpreparat som säljs av foderfirmor innehåller en lägre koncentration av selen och måste därför ges oftare än 2 gånger under högdräktigheten.
FrågaOm jag köper dräktiga tackor som ska få sina lamm i min besättning hur ska jag göra när jag registrerar lammen i Elitlamm med tanke på att pappan till lammen inte finns i in besättning?
SvarNär tackorna får lamm så ska lammen registreras i Elitlamm. Ni kommer då inte att hitta pappan utan ni måste då kontakta Elitlamm och be om hjälp.

Se min fråga och svar från Elitlamm (2016).

Min fråga till Elitlamm:

Vi kommer att sälja (Värmlandsfår i genbank) till en helt ny besättning dvs det är deras första får. När lammen föds så vet jag att de måste ha skaffat genbank, SE-nummer, Elitlamm och jag ser även på eran sida att de ska maila Elitlamm supporten och be supporten att lägga in baggen som ett tillfälligt djur som de kan använda en begränsad tid. Är det något mer de måste tänka på när man köper betäckta tackor när det gäller Elitlamm?

Svar från Elitlamm:

Hej!

Du sammanfattar det helt riktigt! Om köparen har fått sitt Se-nummer, anslutit sig till Elitlamm och bett oss att lägga in baggen som betäckt tackorna som tillfällig i besättningen så kommer de att kunna registrera lammen och de får deras eget SE-nummer.
FrågaTips på fårapotek?
SvarVi har följande utrustning (se sida 130 I boken Får av Sjödin):
Febertermometer
Lammsond (sondmatning för lamm)
Nappflaska för lamm och extra nappar
Lammnäring (Pontus som finns på Granngården)
Flytande mild tvål
Jodopax
Bomull
Glidslem (för tackan om det blir problem vid födseln av lamm)
Fryst råmjölk
Selen/E-vitaminpreparat
Avmaskningsmedel (receptbelagt)
Elastiskt bandage
Saneingsmedel för rengöring av tex stövlar mm (tex Virkon S)
Gummihandskar
Tjära (för sårvård)
Sax
Papper (vi har en Torky I ladugården)
Handdukar/mindre badlakan
Hink/bytta att ha vatten I
Tätt slutande låda/väska att lägga I för att hålla dem rena
FrågaOm mina inköpta tackor (födda i genbank) ska få lamm och jag vill att mina lamm ska vara med genbank måste jag då ha en egen genbank för min besättning?
SvarJa, det är viktigt att komma ihåg att du som ny ägare ska ha gjort genbankansökan och vara ansluten till genbank innan dina tackor får sina lamm på din gård dvs ett lamm måste födas i en genbank för att räknas som ett genbanksdjur!
FrågaVar kan jag läsa om rekommendationer för smittskydd och karantän?
SvarGård och Djurhälsan har en sida om smittskydd Smittskydd och karantänsrekommendationer.
FrågaHur går jag tillväga om jag vill ta över någons produktiosplats?
Svar1. Välj “Anmäl djurhållning –> Anmäl ny produktionsplats”
Via denna länk så kommer du till “Anmäl djurhållning”: http://www.jordbruksverket.se/etjanster/etjanster/etjansterfordjuragareochdjurhalsopersonal/anmaladjurhallning.4.23f3563314184096e0d1659.html

2. Man fyller i likt man gör vid ansökan av ny produktionsplats + att man ska fylla i den kursiva texten i fältet Meddelande till jordbruksverket:
“Jag ska ta över SE-nummer SE????”

--> å´ nu ska jordbruksverket flytta produktionsplatsen från den som tidigare stod på den till Er. Man kan logga in efter någon dag för att se om något har hänt om inte så ringer man till jordbruksverket o pratar med dem.