Idag flyttade våran fina svart och lite vitfläckiga bagglamm Alfons till sitt nya hem i Säffle. Alfons är efter fina Alice och Lilla Hjärtat. Jag är jätte glad att bagglammen får nya hem och jag hoppas att de sköter sig och inte blir ”bängliga” så att de får vara kvar som avelsbaggar en tid. Idag gick resan till Säffle så då blir Alfons ett Värmlandsfår på riktigt :-).
Nya foton på lammen!
Morgonstund har guld i mund som i sin tur ledde till nya foton på lammen! Igår kväll bestämde jag och min väninna att vi skulle träffas kl. 06.00 och i soluppgången fota våra lamm för att få ett varmt morgonljus. Vi gjorde som vi sa. Jag gick upp kl. 05.00 och tog mig lite morgonkaffe. Kl 06.00 bar det av ut med kameran. Vi började med att foto Imälven och jag lärde mig lite trick med kameran. Sen bar det iväg till lammen.
Nu har jag uppdaterat tacklammens och bagglammens sidor så gå gärna in och kika på de nya fotona. Här kommer lite mer foton som jag inte lagt upp.
Ha det gott!
Nu är F-statusen förlängd
Våran besättning är med i klövkontrollen hos Gård och Djurhälsan. I slutet av juli så skickade vi in det årliga underlaget till Gård och Djurhälsan gällande vår egenkontroll, kontakter våran besättning har haft under året samt vilka rutiner vi följer. Allt såg bra ut och i början på augusti så fick vi ett nytt intyg på att besättningen har fortsatt F-status fram till 1 augusti 2018!
Nu har vi sommarhonung till försäljning!
Vi skattade honungen i början på semestern och nu är den rörd och burkad. I år blev den en ljus och ganska fast honung. Jag kan tänka mig att det förutom alla blommor i skogen och trädgårdar så är det mycket nektar från skogshallon och vit klöver. Vi har ju biodling i en mindre skala så vi rör honungen tills den får önskad konsistens och sedan häller vi upp den på burkar dvs vi värmer aldrig upp den.
Är ni sugna på honom så har vi honung på 500 gram och 700 grams burkar för 50 kr respektive 70 kr. Så ni är välkomna att höra av er :-).
Sommaren går mot sitt slut
Märkligt att 3 veckor går så fort. Nu har jag haft 3 av 5 veckor semester. Semester = mer tid att jobba hemma?. Ja det är en hel del sysslor som ska göras på sommaren. Vädret har ju varit helt ok. Nu är i alla fall allt hö slaget o inplastat i balar, åkerkanter putsade, 1:a honungsskörden slungad o rörning pågår, fårhuset är tömt, hönshuset är städat, hagar är röjda, lammen är avvända från tackorna, fåren är genomgångna med tanke på klövar & hull, träckprov på lamm är tagna o så allt annat smått o gott?.
Bina jobbar på som bara den. Vi upplever som om det än så länge är ett gott honungsår. Idag eller imorgon ska jag gå igenom kupor för att status på dem.
O så lite bilder på våra fina lamm❣️
Jag har ju även rensat bivaxet och gjort ringblomsolja så lite salva har tillverkats för eget behov. Det blev 2 salvor. En krämig salva på bivax & i huvudsak mandelolja samt en gul o härlig ringblomssalva.
Äntligen är årets höskörd på G?
2:a veckan på semestern och vi är äntligen på gång med höskörden. Måtte det vara sol i några dagar☀️☀️☀️.
Jag har rengjort alla bigrejer inför nästa slungning och gått igenom alla bikupor igen. Det är ju ett väldigt bra ”drag” så man måste vara på tårna med att lägga på lådor på kuporna. Gäller både yngelrummet o skattlådor.
Imorgon ska vi dela på tackor och lamm. Det är alltid lite sorgligt. Tackorna och tacklammen kommer vi att förena om några veckor.
Ja nu får man hoppas på soliga och sköna dagar?
Semester och 1:a slungning av honungen är genomförd?
Juli 2017. Ja tiden rusar iväg. Sitter vid frukostbordet och det är min 2:a semesterdag. Under här tiden på året är livet ganska enkelt med djur. Fåren går i sin hage o betar och det man gör är att fylla på vatten, mineraler, saltsten, byta hage med jämna mellanrum, verka klövar men i övrigt så sköter de sig själva och man kan bara sitta o umgås med dem i hagen eller promenera runt med dem o leta upp bra matställen.
I söndags så skattade vi året första honungsskörd.
Idag har vi 4 stora samhällen och 3 avläggare. Den senaste avläggaren är från i söndags då ett av samhällena ville svärma. Ja antalet samhällen ökar. Vi måste dock bli snabbare att dela på våra samhällen så att de slipper svärma.
I år gick skattning och slungningrn riktigt smidigt. Vi börjar få lite rutin..
Som man ser på ett av fotot så är honungen efter skattning och slungning flytande och genomskinlig med en färg lik bärnsten. Så vacker och smakrik! I dess flytande form är det en delikatess. Nu är det dags att röra tills den får konsistens så det är tur att vi inte ska resa bort på semester
För att få den fina krämiga konsistensen som honungen sen behåller ska honungen först ”skummas” dvs man lägger plastfolie på honungens yta och och drar sedan bort plastfolien tillsammans med det lilla pollen som är kvar efter silningen. Efter det ska honungen röras 2 ggr per dag i ca 2 veckor tills den får rätt konsistens och färg dvs tills den har kristalliserats på ett kontrollerat sätt och det är dags att hälla upp på burk?.
En annan fin gåva man får från bina är täckvaxet. Inom 1 vecka så har min ringblomsolja ”stått” färdigt och jag kan tillverka ringblomssalva?.
Ha en fin dag?
Nu finns foton på alla årets lamm ?
Nu går midsommarhelgen mot sitt slut. Det har varit en härlig helg med många besök i lammhagen. Jag har suttit o småpratat och snusat på de goa lammen och så har jag passat på att fota de små godingarna. Kika in bagglammens och tacklammens sidor så får ni se sötisarna.
Lägger även ut några bilder här.
Här kan man läsa den gamla bloggen
Vi har planerat att föra över inläggen från den gamla bloggen men innan det är gjort så kan man läsa den gamla bloggen här
Hemsidan har fått ett något förändrat utseende
Ja nu är hemsidan ombyggd till verktyget wordpress.